Hastalıklara Çözüm Önerileri

ADET(REGL) GECİKMESİ VE DÜZENSİZLİĞİ NEDEN OLUR? ADET GECİKMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? 

Adet gecikmesi, sağlıklı olan kadınlarda her 28 günde bir yaşanan adet döngüsünün belli nedenlerden dolayı en az 7 gün gecikmiş olmasıdır. Tıp dilinde bilinen diğer bir ismi ise regl gecikmesidir. Yapılan araştırmalara göre kadınların %95 oranında her yıl adet gecikmesi yaşanıyor. Adet gecikmesinin vücudumuza yan etkileri bulunmaktadır.

 

 

Adet Gecikmesi Neden Olur? 

1-Gebelik: Adet gecikmesinin en bilinen nedenidir. Korunmasız olarak yaşanan cinsel birliktelikten sonra oluşan gebelikten dolayı adet gecikmesi yaşanılabilmektedir.

2-Emzirme: Emziren bireyler bu dönem sonuna kadar adet görmeyebilirler ya da adet düzensizliği yaşayabilirler.

3-Doğum kontrol hapı kullanmak: Kullanılan doğum kontrol hapları hormonlar üzerinde etkiye sahip olduğu için adet gecikmesi yaşanılabilir.

4-Polikistik over sendromu: Yumurtalıklarda kist oluşumuna bağlı olarak yumurtlama düzeni değişir ve adet gecikmesi yaşanılabilir.

5-Yoğun stres: Yaşanılan yoğun stres beynin hipotalamus bölgesini etkiler ve buna bağlı olarak adet gecikmesi yaşanılabilir.

6-Guatr: Yaşanılan hormonal bozukluktan dolayı kişinin adet görmesi gecikebilir.

7-Kronik hastalıklar: Yaşanılan hastalıklardan dolayı hormon dengesi değiştiği için kişide adet gecikmesi yaşanabilir.

8-Aşırı kilo alma-verme: Fazla alınan ya da verilen kilolardan dolayı hormon düzensizliği yaşanılabilir ve buna bağlı olarak adet gecikmesi yaşanılabilir.

9-Menopoz: Bu dönemde adet tamamen kesilse de menopoz dönemi başlangıcında adet döngüsünde düzensizlikler oluşur ve buna bağlı olarak da adet gecikmesi yaşanılabilir.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

 

  • Adaçayı

Rahim kaslarını uyarır. Daha rahat uyumanızı ve hareket etmenizi sağlar.

     Hazırlanışı: 2 gram adaçayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edin ve 10 dakika kadar demleyin. Daha sonra süzüp tüketin.

Biberiye çayı adet söktürücü ve regl ağrısını azaltmada etkilidir. Aynı zamanda kist oluşumunu engelleyebilir.

    Hazırlanışı: 1 bardak suyu kaynatın, içerisine 1 tatlı kaşığı biberiye ekleyip 5-6 dakika daha kaynatın. Ilımasını bekledikten sonra tüketin.

  • Civanperçemi Çayı

Civanperçeminin çayı adet söktürücü özelliğe sahiptir.

    Hazırlanışı: 3-4 kadar civanperçemini 1 bardak kaynayan suyun içerisine ekleyin ve 10 dakika demlendikten sonra tüketin.

  • Kantaron Çayı

Kasıklarınızda ve vücudunuzda ağrı hissettiğinizde kantaron çayı tüketebilirsiniz.

    Hazırlanışı: 1 bardak suyu iyice kaynatın, içerisine 2-3 çay kaşığı kurutulmuş kantaron ekleyin ve 10 dakika demlendikten sonra tüketin.

Adet söktürücü olarak kekik çayı tüketebilirsiniz.

    Hazırlanışı: 1 tatlı kaşığı kuru kekik 1 bardak kaynayan suya atılır ve 10 dakika demlendikten sonra süzüp tüketilir.

  • Maydanoz Kürü

Maydanoz kürü kan akışını hızlandırır ve adetin zamanında gelmesine yardımcı olur.

    Hazırlanışı: 1 demet taze maydanoz robottan geçirilir. İsteğe bağlı olarak limon eklenebilir. Yarım su bardağından biraz fazla su eklenir ve 2 dakika daha blenderdan geçirilir. Sabah kahvaltısından yaklaşık 15 dakika sonra tüketilir.

  • Rezene Tohumu Çayı

Rezene çayı; şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda adet söktürücü özelliği vardır.

    Hazırlanışı: 2 çay kaşığı ezilmiş rezene tohumu 1 bardak kaynayan suya eklenir. 5 dakika demlendikten sonra tüketilir.

  • Soğan Kürü

Soğan kürü adet söktürmek için oldukça etkilidir. Bu kür düzenli olarak 15 gün kullanıldığında belli bir süre sonra adet görülür.

     Hazırlanışı: 1 adet soğan 2 bardak kaynayan suya eklenir ve 5 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra süzülüp öğlen yemeğinden önce bir bardak tüketilir.

  • Zencefil Çayı

Zencefil ile hazırlanan bitki çayı adet söktürücü özelliğe sahiptir.

     Hazırlanışı: 1 bardak kaynayan suyun içerisine 1 çay kaşığı toz zencefil eklenir ve 5 dakika kadar demlenir. Daha sonra tüketebilirsiniz.

Zerdeçal adet söktürmede oldukça etkilidir.

     Hazırlanışı: 1 bardak su kaynatılır ve içerisine toz zerdeçal eklenir. Yaklaşık olarak 10 dakika demlenir ve daha sonra tüketilir.

 

 

 

Adet gecikmesine iyi gelen doğal yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • Gevşeme Hareketleri

Adet gecikmesinin nedeni stresse, yoğun stres altında olduğunuzdan dolayı reglinizin başlaması için tetikleyebilirsiniz.

  • Sıcak Kompres veya Duş

Kasıklara ve alt karın bölgesine sıcak su torbası koymak veya sıcak bir duşta dinlenmek, kasların gevşemesine ve rahim etrafında bulunan kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olarak regl başlamasında tetikleyici olabilir.

  • Yürüyüş

30 dakikalık bir yürüyüş rahim kaslarını uyarmaya ve adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.

  • İlaç

Sürekli adet gecikmesi yaşıyorsanız ilaç tedavisi görebilirsiniz.

Adet Düzensizliğine İyi Gelen Doğal Besinler

Mevsimsel Adet Gecikmesi Hangi Aylarda Olur? 

Mevsimsel adet gecikmesi; aşırı kilo alma ve verme, stres, sıkıntı, doğum kontrol hapları ve kullanılan diğer ilaçlar ve kistlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Mevsimsel adet gecikmesinin nedeni sadece mevsime bağlamak yanlış bir düşüncedir. Kişiye ve hormonlara bağlı şekilde değişebilmektedir. Birey adetin 35 gün gecikmesi durumunu yaşamışsa mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir.

Bekar Kızlarda Adet Gecikmesi 

Bekar kızlarda adet gecikmesinin nedenlerinden birisi yumurtlama bozukluğudur. Bunun dışında tiroid problemleri, prolaktin hormonunun yükselmesi, aşırı ve ani kilo kaybı, kan da bulunan hastalıklar adet gecikmesine neden olabilir.

 

 

Cinsel İlişki Adet Gecikmesi Yapar Mı? 

İlk yaşanılan cinsel ilişki sonrasında regl döneminde uzama olabilir. Bekar kızlarda bekaretin bozulmasından sonra adet döngüsü değişiklik gösterilebilir.

Cinsel ilişki yaşanılan sırada doğum kontrol yöntemleri kullanılmıyorsa ve ilişki yumurtalama döneminde gerçekleşti ise gebelik oluşabilir ve buna bağlı olarak adet gecikmesi yaşanılabilir.

 

 

Doğumdan Sonra Adet Gecikmesi 

Doğumdan sonra adet gecikmesi olması normal bir durumdur. Bebek emzirilmiyorsa doğumdan sonra yaklaşık olarak. 6-8 hafta sonra adet döngüsü düzelir. Bebek emziriliyorsa bu süre değişebilir.

Vajinal Enfeksiyon Adet Gecikmesine Neden Olur Mu?

Adet gecikmesine sebebiyet veren jinekolojik bozukluk, vajinal mantara sebep olabilir. Bu sebepten dolayı vajinal mantar ile adet gecikmesi bir arada görülebilir.

Adet Gecikmesi Vücudu Nasıl Etkiler? 

Adet gecikmesinin vücuda olumsuz etkileri bulunmaktadır. Adet gecikmesine bağlı olarak vücutta sivilcelerde artış, tüylenme, saç dökülmesinde artma ve kilo artışı görülebilir. Psikolojik olarak da olumsuz etkisi bulunmaktadır.

 

 

 

Adet Gecikmesi ve Beyaz Akıntı 

Adet döneminden önce yumurtlamaya bağlı olarak hormonal değişikliklerden dolayı beyaz akıntı görülebilir. Beyaz akıntılar adet döneminin yaklaştığını haber verebilir. Ya da yaşanılan vajinal enfeksiyonların da habercisi olabilirler.

 Adet Gecikmesi Tedavisi 

 

Adet gecikmesi tedavi yönteminin belirlenmesi için ilk olarak hangi sebepten dolayı gecikme yaşandığı bilinmesi gerekmektedir.

  • Adet gecikmesi yoğun strese bağlı olarak yaşanılıyorsa kişinin yaşam kalitesini yükseltmesi gerekmektedir.
  • Polikistik over sendromuna bağlı olarak yaşanılıyorsa kişiye doğum kontrol hapı kullanılması tavsiye edilmektedir. Ancak doğum kontrol hapı da gecikmeye neden olabilmektedir. Bu durumda hapların bırakılması önerilmektedir.
  • Guatr dan kaynaklanıyorsa ilaç tedavisi uygulanması gerekmektedir.
  • Menopozdan dolayı gecikme yaşanılıyorsahormon replasman tedavisi (HRT) veya doğum kontrol haplarından faydalanılabilir.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Başlıklar

Exit mobile version