Gırtlak kanseri boğazın dil kökü ve nefes borusu arasında kalmış olan ses tellerinin olduğu bölgede oluşmaktadır. Laringeal kanser ya da larinks olarak bilinmektedir. En sık görülen kanser türlerindendir.
Gırtlak Kanseri Belirtileri
- 3 haftadan uzun süren ses kısıklığı: Ses kısılması gırtlak kanserinin en çok rastlanan belirtisidir. Fakat ses kısıklığının tek nedeni gırtlak kanseri değildir. Çok bağırmak, sigara kullanmak, burun akıntısı, tiroit sorunları ve yaşlılık gibi sebepler ses kısıklığına neden olabilmektedir.
- Yutma zorluğu: Yutma zorluğu farklı şekilde tarif edilebilmektedir. Boğaza yapışmış olan kırıntı hissi, yutma sırasında ağrı, yemekleri tamamen yutamamak, yemeğin boğazda yapışması yutma zorluğu olarak tanımlanabilir.
- Kilo kaybı: Kontrolsüz bir şekilde kilo kaybı birçok kanser hastalığının belirtisi olabilir. Gırtlak kanserinin ilerleyen evrelerinde kilo kaybı görülebilmektedir.
- Nefes darlığı: Nefes darlığı ya da hırıltılı nefes alma da gırtlak kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır. Gün geçtikçe ilerleyen şekilde hırıltılı solunum ve nefes darlığı yaşanması durumunda gırtlak kanseri düşünülmelidir.
- Boğazda şişlik
- Yorgunluk
- Ağızda koku
- Kulak ağrısı
- Kilo kaybı
Bu belirtilerin çoğu kanser dışında sağlık problemlerinden kaynaklanabilmektedir. Özellikle de uzun yıllar boyunca alkol ve sigara kullanan kişilerde belirtilere rastlanmaktadır.
Gırtlak Kanserinin Nedenleri
- Alkol ve tütün kullanımı: Alkol ve tütün kullanımı gırtlak kanseri riskini artırmaktadır. Alkol ve tütünün kullanımı ne kadar fazlaysa risk de artmaktadır. Günde 25 adetten fazla sigara kullanan ve 30 yıldan uzun süredir sigara kullananların, sigara kullanmayanlara oranla gırtlak kanserine yakalanma oranı %40 fazladır.
- Cinsiyet: Erkeklerde bu kansere yakalanma oranı kadınlara oranla 4-5 kat daha fazladır.
- Genetik faktörler: Ailesinde gırtlak kanseri öyküsü olan kişilerde risk daha fazladır.
- Yaş: Çoğu kanser türünde olduğu gibi bu kanser türünde de ilerleyen yaş riski artırmaktadır.
- Beslenme tarzı: İşlenmiş gıda, kırmızı et ve kızarmış olan yiyecekleri fazla tüketenlerde de risk fazladır.
- HPV virüsü: Cinsel yollabulaşan ve kadınlarda rahim ağzı, genital siğil ve vajina kanserine sebep olan HPV yaygın görülen bir enfeksiyondur.
- Zararlı maddelerle maruziyet: Meslekten dolayı bazı zararlı ya da kimyasal maddelere maruz kalmak da bu kansere neden olabilmektedir.
- Kurum
- Asbest
- Boya dumanı
- Kötü ağız hijyeni
Gırtlak Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın erken teşhisi tedavide önemli avantajlar sağlar.
- Doktor muayenesi: Bu kanserin teşhisinde doktor muayenesi bu hastalık hakkında bilgi verebilmektedir. Muayenede; alkol, sigara, yaşam tarzı ve mesleki riskleri değerlendirir.
- Nazendoskopi: Doktor boğaz ve gırtlağı daha iyi görebilmesi için kullandığı endoskopidir. Ucunda ışık ve küçük bir kamera bulunmaktadır.
- Laringoskopi: Nazendoskopi işlemi ile gırtlağın iyi incelemediği durumlarda uygulanır. İşlem genel anestezi altında gerçekleşmektedir.
- Biyopsi: Laringoskopi veya nazendoskopi esnasında incelenen bölgelerde şüpheli bir şey görüldüğünde doku örneği alınır ve laboratuvara gönderilir.
Gırtlak Kanseri Tedavi Yöntemleri
Bu kanserin tedavisi tümörün bulunduğu tam bölge, derecesi, evresi ve hastanın sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Genelde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır.
Gırtlak Kanserinde Hangi Doktora Gidilmeli?
Gırtlak üst solunum yolunun parçasıdır ve ses organıdır. Bu nedenle Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmelidir.
Gırtlak Kanseri Dereceleri Nelerdir?
- Düşük kaliteli gırtlak kanseri: Kanserli hücreler yavaş büyür ve yayılma olasılığı azdır.
- Yüksek dereceli gırtlak kanseri: Kanserli hücrelerde farklılaşım fazladır. Daha hızlı çoğalırlar. Yayılma olasılıkları fazladır.
Gırtlak Kanserine İyi Gelen Doğal Besinler