KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR? NASIL TEŞHİS EDİLİR? KARACİĞER YAĞLANMASI TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Karaciğer yağlanması, karaciğerin hücrelerinde normalden fazla yağ birikmesi ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Oluşmuş olan bu yağlanma arttıkça karaciğer üzerinde iltihaplar oluşmaya başlar ve karaciğer fonksiyonları azalır.
Karaciğer Yağlanması Nedir?
- Karaciğerin yağlanması hücrelerde hasara (nekroz) sebep olabilir.
- Karaciğer kanseri ve siroz hastalıklarına zemin hazırlar.
- Bu hastalık belirli bir seviyeye gelene kadar belirti vermez.
- Erken evre olan karaciğer yağlanmaları genellikle farklı bir sebebe yönelik olarak yapılan ultrasonografik incelemeler sırasında tespit edilir.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri
Karaciğer yağlanması erken evrede ise belirti vermeyebilir. Hastalık ilerlemeye başladıkça ve yağlanma düzeyi arttıkça bazı kişiler karnın sağ üst tarafında basınç ve doluluk hisseder. Bu durum büyümekte olan karaciğerin çevre doku ve kemiklere yapmış olduğu baskıdan kaynaklanmaktadır. Karaciğerinde ileri derecede büyüme ve yağlanma olan bir hastada karaciğer kaburgaların arasında doğru basınç yaptığından fiziki muayene sırasında tespit edilebilir.
- Enerji düşüklüğü ve halsizlik
- İştahta azalma
- Çabuk yorulma
- Karın ve göğüs bölgesinde ağrı
- Sarılık
Karaciğer yağlanması belirtileri cilt üzerinde de görülebilmektedir. Kaşıntı, pullanmalar ve kızarıklık bunlar arasındadır.
Karaciğer Yağlanması Nedenleri
Karaciğer yağ metabolizmasında önemli rollere sahip bir organdır. Enzim dengeleri ve çalışma düzeni bazı nedenlere bağlı olarak bozulur ve karaciğer yağlanmaya başlar. Bu nedenlerin başında sağlıksız beslenme vardır. Gün içinde alınan besin türleri, günlük alınan yağ, öğün aralıkları ve uyku vakitleri sağlıklı bir şekilde ayarlanmadığında karaciğerin yağlanma ihtimali artar.
- Alkol kullanımı
- Hızlı kilo alıp verme
- Obezite
- Sigara kullanımı
- Düzensiz yaşan şekli
- Yüksek kolesterol
- Diyabet
- Gebelik
- Toksin içeriği yüksek olan gıdalar.
Karaciğer yağlanmasının görülme oranı kadın ve erkeklerde eşittir. Ancak orta yaş bireylerde bu hastalığa yakalanma riski fazladır.
Karaciğer Yağlanması Çeşitleri
- Evre-1: Basit karaciğer yağlanmasıdır. En hafif evredir.
- Evre-2: Alkole bağlı olmayan bu evrede inflamosyonlar ortaya çıkmaktadır.
- Evre-3: Fibrozis evresidir. Karaciğer dokuları sertleşir ve dönüşür. Karaciğerde hasar görülür.
- Evre-4: En ileri evredir. Siroz hastalığı gelişimi vardır.
Karaciğer Yağlanması Teşhisi
Karaciğer yağlanmasının kesin olarak tanısı konulması için tomografi, ultrasonografi, manyetik rezonans (MR) ve karaciğer biyopsisi yapılmaktadır.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi
- Basit karaciğer yağlanmasına sahip olduğu düşünülen hastalarda teşhis konulduktan sonra kilosunun üzerinde ve obezite seviyesinde ise diyete başlamalıdır. Ve düzenli olarak egzersiz yapmalıdır.
- Diyabet hastalarında diyabet önleyici ilaçlar ve gerekli olan insülin uygulaması ile kan şekeri düzenli olarak takip edilmelidir.
- Hiperlipidemisi olan hastalarda kan lipidlerini dengelemeye yardımcı ilaçlar kullanılmalıdır.
Karaciğer vücudumuzda önemli rollere sahip olan ve hayati fonksiyonların yerine getirilmesinden sorumlu olan bir organdır. Sağlığın korunması için çok önemlidir.
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Doğal Besinler