YULAF NEDİR?
Yulaf farklı vitamin ve mineralleri içeriğinde barındıran bir gıda türüdür? Daha çok hayvan besini olarak kullanılan yulaf içerisinde vitamin, mineral, lif ve bol nişasta taneleri bulunduran glütensiz tahıldır. Birçok besinin içinde bulunan yulaf otsu ve tahıllı bir bitkidir. Yulafın siyah kırmızı sarı beyaz boz tohumlu kısa uzun saplı pek çok çeşidi bulunmaktadır. En sağlıklı tahıllar arasında yer alır. Peki, yulafın faydaları nelerdir? İşte detaylar!
Yulafın Faydaları Nelerdir?
Son derece yararlı bir besin olarak karşımıza çıkan yulaf faydaları bakımından iddialı bir besindir. Özellikle yulafın ön plana çıkan faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olmaktadır.
- Zengin besin içeriğine sahip olan yulaflar; karbonhidrat, mineral, lif, protein yağ, vitamine sahiptir. İçerisinde manganez, fosfor, bakır, demir, çinko, B1 – B5 – B6 – B3 kalsiyum potasyum içerir.
- Kötü kolesterol miktarını düşüren, kan şekerini dengeleyen, açlık hissiyatını azaltan, bakteri miktarını arttıran beta-glukan lifi fazladır.
- Kan şekerini düşürür,
- Kilo vermeye yardım eder,
- Kalp krizi riskini azaltır,
- Kabızlığa iyi gelir,
- Bağışıklığı arttırır,
- Sivilcelere, kuru saç derisine, kepeğe, cilt rengini desteklemeye yardım eder.
- Uyumadan önce ballı sütle karıştırıldığında uyku kalitesini arttırır.
- Vücut peelinginin de içinde bulunan yulaf, losyonları kremleri kozmetik ürünlerinde de bulunur.
- Hastalıklar için de kalp krizi, diyabet, obezite hatta kanser hastalığının bile önlenmesine yardım eder.
- Anksiyete azalır, kan şekerini dengeler.
Yulafı Nasıl Tüketmeliyiz?
Yulaf faydaları açısından iddialı bir besin olduğu kadar; yulafın nasıl tüketileceği de bu besinden üst seviyede fayda elde edilmesini mümkün kılmaktadır. Yulafı nasıl tüketmeliyiz sorusunun pek çok yanıtı vardır. Kahvaltı, ara öğün, akşam yemekleri, içecekler hatta tatlıların içine bile koyulabilir.
- Kahvaltı için; Yulaflı kâse, Yulaflı krep, yulaflı yumurta, kahvaltı kasesi yapılabilir.
- Yulaflı kâse yapılırken içine mevsim meyvesi pekmez tarçın koyulabilir.
- Yulaflı krep yapmak için blenderden geçirdiğiniz yulaf parçalarını kre harcının içine koyabilirsiniz.
- Yulaflı yumurta için çırptığınız yumurtaya tavada kavurduğunuz cevizlere sütü ekleyin sonrasında da yulaflarınızı ekleyin. Bu tarz tariflerin içeriğini değiştirmek tamamen size kalıyor. Tarifleri çoğaltabilirsiniz.
- Ara öğün için Yulaflı yoğurt, yulaflı bar, granola yapılabilir.
- Yulaflı yoğurt için tercih etiğiniz kadar yoğurdun üstüne 2-3 kaşık yulafı ve yanına da arzu ettiğiniz meyveleri koyabilirsiniz.
- Yulaf içeceği yaparken de yarım bardak süte 1 muz 2 yemek kaşığı da yulafı blenderden geçirmek harika bir smoothie tarifidir.
- Poğaçalarınıza, kurabiyelerinize, ekmeğe hatta çorbaya bile koyabilirsiniz yulafı. Tarifleri çoğaltabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
- Yulafın Faydaları Nelerdir?
- Yulafı Nasıl Tüketmeliyiz?